21 95 12 96 info@zenhuset.dk

Hvordan favner man det at fejle, finde din passion og lave et win?

Går du med en drøm om noget, som andre tænker, du nok ikke kan, eller du selv tvivler på? Et comeback er når man som person eller som team opnår noget, som er lidt imod oddsene i forhold til den vej, tingene peger. Det er noget vi arbejder med inden for sportspsykologien hele tiden, men det rækker også længere ud til andre situationer i livet. Måske lykkes noget, man har fået afslag på mange gange, måske gå tilbage til uddannelse i noget helt andet, efter lang tid i arbejde, eller starte dit eget firma, selvom noget tidligere er kørt skævt, eller rejse dig igen efter en skilsmisse.

Der er måder at øge dine chancer for comeback, og her kan du få et indblik i nogle af skridtene, jeg arbejder ud fra, når jeg hjælper klienter med dette.

1. Se det resultat du ønsker for dig

Forestil dig dit mål! Får du lidt sommerfugle i maven af at se det for dig? Det er meningen. Ved at visualisere sig målet, får du mere håb i selve processen. Alt for mange mennesker er bange for at have drømme og leve sig ind i dem, fordi det er svært at fejle. Men det er vigtigt at turde se drømmene for dig. Når du kan se hovedmålet, skal det brydes ned i delmål, som er lidt nemmere at gå til. Men hav dit mål tydeligt for dig. Gerne skriv det på en seddel og hæng det et sted du ser ofte. Din vision skal være det du tænker mest på, for det giver optimisme. Husk også at sige til dig selv at du godt kan, eller opsøg hjælp til at holde troen på at du kan. Sørg for den hjælp du skal bruge, på den måde er der mere tryghed og følelse af kontrol i processen.

2. Turde at være med dine følelser

Se et comeback som en bounce-back. Tænk på en bold og hvordan den hopper tilbage. Nogle gange helt rent, andre gange skævt og nogle gange får du den tilbage lige i øjet! Du skal have noget modstandskraft (også kaldet resiliens). Målet er ikke resilien, det er processen. Det er fint at mærke modstand og usikkerhed. Skriv det ned, og accepter at det er en del af processen, men at det handler om at at komme videre igen. Hvad er næste skridt? Hvad er også de gode ting i processen? Hvad lærer du? Find også det positive der kommer ud af modgang.

3. Find en strategi

Det at være på hjemmebane er en helt klar fordel. Det ved man også fra sport. Der er følelsen af støtte fra publikum. Sørg for at der er støtte omkring dig, og nogen til at hjælpe hvis du vælter eller bliver usikker. Jo mere du sætter ord på dine planer jo mere virkelige bliver de. Det kan være skræmmende, hvis du er bange for at fejle, men faktisk en stor hjælp i at du har en kontrakt med dig selv, og ting bliver virkelige når du siger dem højt til andre.

4. Turde at fejle

Mennesker der fejler i at realiere deres drømme, ender oftest med at være endnu mere succesfulde i næste skridt. Hvis du tør at se på det, der går galt, er der stor chance for at du forbedrer dit outcome i næste forsøg. Især hvis du er kommet tæt på et mål. Så brug fejltagelser positivt og lærerigt.

5. Lær at holde din indre kritiker i ro

Er du bange for at blive synlig med dine planer?  Det er fordi hjerne er forprogrammeret til sikkerhed og tryghed og ikke til succes. Det er en indre ’hold tilbage’ mekanisme, der forhindrer os i at tage risici, for at sikre overlevelse. Husk at selv om der er den stemme, så vær omhyggelig med at høre din selvbekræftende og modige stemme. Den vil også gerne tale til dig. Skriv de positive bekræftende tanker ned, så du kan tage dem frem hvis kritiker stemmen bliver for svær. Dette kan skabe nye baner i din hjerne, som tillader dig mere tro på dig selv.

6. Prioriter dine behov

For at nå dine mål, kræver det målrettethed, men det er også vigtigt at du praktiserer at tage dig af dig selv i processen. Ellers er der faktisk sværere at nå i mål på den lange bane. Det kan være det er vigtigt for dig at motionere, eller sove mindst 7 timer i døgnet. Svar for dig selv på dette spørgsmål: ’ hvad er de basale ting jeg har brug for hver dag, for at tage mig af mig selv?’ Det er fundamentet for, at du når dine andre helt specielle mål. Aldrig undervurder, at holde dig selv godt serviceret!

7. Stil spørgsmål til dig selv

Du tvivler sikkert på dig selv mere end en gang. Det er helt normalt. Så der skal noget udholdenhed til når man går efter lidt mere lange mål. Du skal stille dig selv disse to spørgsmål. ’Nyder jeg at lave det jeg går efter?’ ’ Er jeg passioneret omkring det?’ Det er ok at stoppe hvis man ikke længere føler det er et ja til spørgsmålene. Når jeg snakker med sportsfolk, så er det tydeligt at de bliver usikre på om de skal fortsætte, hvis de bare føler det er en opgave. For at yde sit bedste skal du også holde af det du gør. Der kan også være behov for at finde ud af hvad der måske går galt i processen, der gør at du ikke længere holder af det. Er den indre kritiker fx blevet lyttet for meget til. Så skal du have hjælp til at komme på sporet igen. Udholdenhed uden passion er virkelig ikke nemt. Spild ikke tiden hvis du ikke holder af det, eller find ud af hvor det går galt. Ellers skal der skabes plads til noget nyt hvor du har passionen.

Har du lyst til hjælp i processen, er jeg her og har stor erfaring med at hjælpe mennesker med at lave comebacks i deres liv. Ring eller skriv og bestil en tid med mig.