21 95 12 96 info@zenhuset.dk

Oplever du en kamp mod træthed? Føler du ikke lige at du kan finde forklaringen og at det ikke hjælper, selvom du får sovet så er du stadig træt om morgenen, så er det vigtigt at gøre noget mere ved det. For træthed kan nedsætte din livskvalitet rigtig meget.

Træthed efter et par dage med for meget i kalenderen kender vi alle, men er det blevet mere vedvarende, så er det på tide at forstå din træthed, og afhjælpe problemet. Grundlæggende træthed (også kaldet fatique) er en følelse af at være konstant træt eller føle sig mat og kan både være fysisk, mentalt eller en kombination af begge.

Hvad kan være årsagen?

For mange mennesker skyldes træthed en kombination af livsstil og psykologiske forhold mere end det skyldes sygdomstilstande (som fx virus, problemer med immunsystemet eller hormonelle ubalancer). Dog kan vedblivende træthed komme efter sygdomsperioder. Ofte kan træthed dog bedres ved at ændre livsstil.

Symptomer på træthed kan være mange. Det at føle sig kronisk træt, hovedpine, svimmelhed, ømme og trætte muskler, langsomme reflekser, svært ved beslutninger, irritabilitet, dårlig koordination, manglende appetit, nedsat immunforsvar, sløret syn, korttids hukommelsesproblemer, dårlig koncentration, svært at fokusere på ting og lav motivation.

Risikoen for at komme til at døje med træthed øges hvis du…

  • Har et krævende job: Arbejdsstress giver ofte emotionel udmattelse over tid. Din risiko øges hvis du ikke kan lide dit job, eller du arbejder alt for mange timer.
  • Er perfektionist: Mange studier viser at der er en sammenhæng mellem perfektionisme og emotionel udmattelse. Perfektionister udsætter sig selv for mere ekstrem stress, ved at tage flere opgaver end de kan klare.
  • Er ensom: Hvis du mangler mennesker som venner og familie omkring dig er i større risiko, fordi de ikke så ofte har mulighed for at dele deres følelser og derfor er overladt til sig selv med at håndtere dem.
  • Ikke er god til at tage dig af dig selv: Her tænker jeg ikke på ansigtsbehandliger osv, men hvis du ikke prioriterer dig selv og hvordan du har det, er du i udsat kategori for emotionel udmattelse. Dette gælder også områder som, ikke at få nok motion, søvn, sund mad, eller drikker for meget som en coping metode. Tør du bede om hjælp?

Livet sætter sine spor

Hvis dit work/life balance er skæv, og det inkluderer arbejde i hjemmet (husholdning), er der en øget risiko for emotionel udmattelse og dette kommer ofte efter en periode med stress. Hvor dybt du påvirkes er ofte afhængigt af individuel tolerance for stress. (Se også blog om depression og stress). Er du gået igennem store livsændringer som skilsmisse, tab, job stress, eller blevet ansvarlig for din familie, så er det alle faktorer der kan lede til emotionel udmattelse. På arbejdspladsen har vi regler der ofte hjælper for at sætte grænser, men hjemme og det arbejde der medfølger, er ikke set som et arbejde, så her skal vi selv regulere og dele arbejdet. At styre og få et hjem til at fungere, samtidig med opfostring af børn er en virkelig stor opgave, hvor det bliver nødvendigt for de fleste at ændre på forventninger og fordelinger undervejs.

Lav ændringer hvis livet dræner dig. Mange ting giver træthed.

Vær opmærksom på at tage færre opgaver, uddelegere, bede om hjælp. Tør du bede om hjælp? Prøv at sætte tid af til noget der er stress nedsættende som du kan lide. Introducer ’me-time’ i din dag – ikke når du er træt, men når du kan få noget ud af tiden, så det faktisk giver energi til noget andet. Det er vigtigt at der er ting i dit liv, som giver energi. Det kan også være vigtigt at komme udenfor og få noget lys, især i de lidt mørkere tider.

Når vi er stressede trækker vi ikke altid vejret rigtigt. Hvis din vejrtrækning er overfladisk, får du ikke nok ilt og du bliver træt. Prøv at minde dig selv om at trække vejret, eller mærke efter i en periode ved at sætte gule stickers der minder dig om det, rundt i huset. Læg hånden ned på navlen og mærk efter at du trækker vejret helt derned.

Jo mere travlt vi får, jo bedre næring har vi brug for. Dog går det ofte den anden vej. At vi spiser mere usundt og mindre regulært jo mere stressede vi er. En dårlig diæt giver øget træthed, især hvis der indgår flere og flere lyse kulhydrater som slik, lyst brød osv. og mindre grønt og fiberrigt, og protein. Bare en grøn smoothie om dagen kan give mere energi, og gøre behovet for mere kaffe mindre. Hvis du opdager at der sniger sig flere og flere kopper kaffe ind i løbet af dagen, så er dit stressniveau på vej den forkerte vej. Det holder ikke i længden og kroppen vil ende i store fald i energi over tid. Øget vægt der bygger op fra stress, kan også gøre dig mere træt fordi hjertet arbejder hårdere. Det kan være svært at tabe sig, især hvis du er stresset. Det vil ofte kræve hjælp til at forstå hvordan du nedsætter stress, før kroppen kan give slip på de ekstra kilo. Det kan også være vigtigt at se på alkoholvaner, da alkohol jo godt nok gør træt, men giver dårlig søvn.

Passer du på dig?

Det vigtigste her er om du tager dig af dig selv. Træthed kommer sjældent af ingenting. Ofte er der underliggende årsager til måden du behandler dig selv på og hvorfor det går galt. De kan være svære at se uden hjælp til at afkode dem, for de er som regel leveregler du slet ikke stiller spørgsmål til. Så en sidste gang spørger jeg her om du tør bede om hjælp? For det er ofte en af de helt store årsager til træthed, at du klarer alt selv.

Lad mig hjælpe dig til at komme trætheden til livs og få livsglæden og overskuddet tilbage. Det er ikke umuligt. Kontakt mig!