21 95 12 96 info@zenhuset.dk

Træthed er ikke kun mangel på søvn, men kan være et behov for forskellig slags hvile. I den nyere forskning ser vi på søvn, på en noget mere detaljeret måde, end blot mangel på søvn.

Læs med her, hvis du ikke helt forstår din egen træthed og synes, det er svært at komme tilbage til at føle dig udhvilet.

Der er forskellige måder, vi kan være trætte på, som også kalder på forskellige måder at opnå hvile på.

Der er nogle tegn på, at kroppen kalder på hvile. Føler du dig fysisk, emotionel og mentalt udmattet. F.eks. at du ikke har mere til andre og slet ikke i hjemmet. Der er ligesom ingenting tilbage til dig. Det kan føles som et meget tomt liv, selvom livet er fuldt. Du kan måske føle tomhed, men stadig at kroppen gør ondt, og du tænker altid. Eller at du ikke rigtig kan huske. Det kan give en følelse af opgivenhed og modløshed. Mange kan sige, at du bare skal sove mere. Men det er måske ikke din søvn alene. Mange kan sove og stadig være meget trætte. Selvom du er tjekket på hormoner, endokrin, vitaminer, og det ser okay ud, så er du måske stadig træt.

Hvorfor er du så stadig træt?

Der er en mere detaljeret verden i forståelsen af hvile, der ikke kun er søvn, og det har vi ikke set så meget på tidligere. Vi bliver nødt til at respektere hvile ligesom aktivitet. Hvis vi skal være aktive, til stede og kreative. Nogle synes, at hvile er for svage mennesker, der ikke kan finde ud af det. Men hvile skal prioriteres, lige såvel som aktivitet, hvis du skal være på toppen.

Det er vigtigt, du forstår din egen mangeltilstand, altså hvor du mangler at hvile, og hvad der kan fyldes på igen. Ellers er det svært at afhjælpe træthed. Læs med nedenfor, for at få en bedre forståelse.

Der er forskellige typer hvile afhængig af hvilken type træt, du er.

Fysiske træthed – Fysisk hvile.

Fysisk træthed er naturligvis der, hvor vi har presset kroppen for meget. Fysisk hvile kan være på to måder. Den passive, som at sove, og den aktive som yoga, foamrollers, stille gåtur. Det vi kalder ’restorativ rest’. Det kan til tider være mere givende med en gåtur i skoven ved fysisk træthed, end at se en række serier, fordi det du får fyldt på, ikke er ligegyldigt for at lade op. Turen i skoven vil især også afhjælpe kreativ træthed. Spænding i kroppe afhjælpes ofte bedst ved aktiv hvile end helt stillesiddende hvile.

Mental udbrændt – mental genopladning.

Hvordan overprocesser du? Tænker du hele tiden og tænker på to do lister?

Mindfulness eller meditaiton vil være et modstykke til dette.

Mental stress kan også afhjælpes ved kortere intervaller af mental stressende arbejde.

Den bedste mentale hvile er, når man er fysisk aktiv. Som f.eks. løb. Også f.eks. når du laver mad. Din genopladning sker, når du har fokus i tanker, hvor de ikke skifter rundt i alt muligt, der skal gøres (multitasking). Derfor vil fokusering af tanker hjælpe. Vær sikker på, at du gør ting hver dag i fokuseret tilstand og ikke altid multitasking. Så lader du mentalt op.

Spirituelt udtømt – spirituelt udhvilet

Vi har som mennesker et grundlæggende behov for at høre til og at give tilbage. Det at være forbundet.

Nogle siger til mig, at ’Mit liv er ligegyldigt. Jeg ser ikke mig selv som en del af noget større’, ’Jeg er utrolig ensom’. Vær opmærksom på, at denne form for træthed er blevet meget udbredt under corona-nedlukningen.

Gør noget, der forbinder dig til andre mennesker. Så du kan svare dig selv på, hvorfor du er vigtig. Den følelse skal dækkes. Ellers bliver vi spirituel udtømte.

Spiritualitet handler ikke kun om religion, for vi er sociale væsner. Derfor har vi brug for det.

Emotionel vågne – Emotionel udmattede. 

Er du udmattet på denne faktor, vil du nok være noget af en ’people pleaser’. Du er altid på, skal præsentere dig med facade, hvad tænker andre.

Alle du møder er ikke altid fremmede. Du vil være emotionel tilknyttet, også mange gange selvom du skal holde facaden. Fx professionel stress, et emotionelt læs du skal bære, som andre ikke skal se. Hvile på denne parameter, sker kun når vi kan sige det, vi vil, uden vi skal tænke på den, vi siger det til. Hvis vi ikke skal beskytte lige den person. Det er en svær balance i mange omsorgs-jobs.

Husk dine grænser. Sig ikke ja til noget ud fra frygt, skyld eller skam. Øv dig i det og find de relationer, der også giver dig plads.

Sørg for, at dig og din partner eller dine venner/veninder forstår hinandens hvile behov på emotionel og relationelt plan.

Social udmattelse – social hvile

Hvornår kan du tage tid ud til dig selv?

Kan du mon være social udmattet?

Presset her kan også være afhængig af, om du er ekstrovert eller introvert. Introverte har brug for mere ’lade op tid’ alene. Find ud af hvor meget tid for dig selv, du har brug for. Hvor mange af dine relationer trækker energi ud af dig, og hvilke giver dig? Mange har brug for noget fra dig. Hvem er dem, der ikke skal have noget fra dig? Det er få mennesker, og vi er ofte ikke så meget sammen med dem. Dem der skal have noget er meget højlydte og kræver (fx familie). Så der bliver måske ikke tid til dem, der ikke kræver fra dig.

Siger du ofte ja til ting, selvom du ikke har energien. F.eks. ud fra frygt for andres tanker om dig? Det giver også udmattelse i det lange løb.

Du kan være for stor en ’people pleaser’, og måske du hellere vil lyve, end sige du ikke orker det. Men vær så ærlig, som du kan.

Mange er kronisk udbrændte, og det er vigtigt, at vi viser hinanden, at man må sige fra og stadig holder af andre.

Tag ejerskab over det at sige nej!

Sensorisk overstimulation – Sensorisk hvile

Sensorisk stimulation er telefoner, trafik, forurening, lyd og lys.

Sensorisk input kommer mange gange fra børn, tv, telefoner alle lyde, vi ikke er kognitivt bevidste om. Men vi kan godt være responderende i vores nervesystem, selvom vi ikke er beviste om det. Det giver kortisol respons, som jo er et stress hormon. Det kan give følelser af raseri, vrede og frustration.

Vi kan arbejde med at downsize stimulation, for vi kan ikke komme helt ud af det. Vi skal overveje, hvor meget sociale medier fx skal fylde. Det fleste kan godt mærke, at stress niveauet går op, hvis de er for meget på sociale medier. Nogle gange går vi i feed i sociale medier for at slippe for mentalt udmattelse, hvor vi involverer os. Så en trang til sensorisk stimulation i stedet, er ofte tegn på mental udmattelse. Men hold det til positive ting på medier. Ellers flytter du bare trætheden over på endnu en anden faktor.

Kreativ aktivitet – Kreativ hvile

Når du kører for hårdt på, kan du ende med at ramme en mur og glæden mangler ved at gøre noget som helst.

Kreativ udmattelse kan føles som om, man ikke kan blive glad for noget. Denne energi kan virkelig udmattes. Det lyder mærkeligt, hvis vi tænker kreativt som rent artistisk, men kreativ aktivitet er også innovation eller problemløsning. Det at tænke ud af boksen og få løsninger og hverdag til at gå op kalder også på kreativitet. Børn kræver, at man er kreativ for at få alt til at gå op. Hele tiden at tænke rundt om ting og skal problemløse på innovative måder. Og vi kan dræne det, hvis der ikke er nok i livet, der er struktureret.

Tillad dig selv noget skønt. Fx strand, natur fylder det op. Eller malerier, gå på museum. At nyde musik og dans er også i stand til at tanke op. De færdige kreative ting er det, du skal bruge, frem for flere ting du selv skal lave, hvis du er træt på denne front. At lave det kreative arbejde giver måske i stedet social hvile. Men det er arbejde på kreativ plan. Det er det, at nyde det kreative, der er lavet, som giver kreativ hvile.

Kan du gennemskue, hvilke områder du måske er udmattet på, og hvad der kan hjælpe dig? Hvor hælder du energi ud, og hvor kommer der ikke noget ind. Der vil du blive udmattet.

Har du brug for mere hjælp til at få overblikket, så kontakt mig gerne her. Så finder vi sammen årsagen til din træthed.

Små ændringer vil kunne tage dig langt. Så du kan begynde at fylde op der, hvor du har brug for det.

Det handler ikke om slet ikke at give, men at finde balancen. Det kan blive en fantastisk transformation for dig.