21 95 12 96 info@zenhuset.dk

Har du brug for at finde ro og stå af en stresset hverdag indimellem?

Vi har alle en vej til en indre ro. Det er gennem nervus vagus, som er den 10 kranie nerve.

Nervus vagus påvirker mange vigtige funktioner i kroppen, som f.eks. hjerte, lunger og fordøjelsessystemet. For at have det godt, er det vigtigt at de naturlige rytmer i kroppen er i balance. Bl.a. også at skifte mellem aktivitet og hvile. Det autonome nervesystem skifter mellem det sympatiske og parasympatiske system. Disse systemer styrer vitale kropsfunktioner som, hjerteslag, blodtryk, fordøjelse, stofskifte og immunsystemet, men de arbejde på forskellige måder. Det sympatiske nervesystem, sætter gang i hjertet og sender blod ud i musklerne og sørger for at vi er klar til at klare pressede opgaver. Det parasympatiske nervesystem arbejder lidt mere i baggrunden og søger for, fx fordøjelse, ensymproduktion og afslapning.

Hvis det sympatiske nervesystem har været overaktiv i længere tid, vil kroppen opleve stress symptomer.

Nervus vagus er den største og vigtigste nerve i det parasympatiske nervesystem. Og selvom det tænkes i almindelig medicin at systemet er autonomt, altså at vi ikke kan bestemme over det, så er der en alligevel en vej til at vi kan påvirke det. Her er tips til en lille nervus vagus meditationsøvelse som kan bringe kroppen over på det parasympatiske nervesystem.

Meditation

Vores nervesystem er i høj grad påvirket af vores sansesystem og vores vejrtrækning.

Vi kan tilgå vores nervesystem gennem vores vejrtrækning og øjne. Disse systemers nerver er i tæt kontakt med vagus, som sender information om hjerte, lunger og fordøjelse.

Prøv disse teknikker:

Åndedræt

Først koncentrer dig helt om din vejrtrækning. Vi udånder gennem modstand, således din udånding bliver længere end indånding. Sig gerne en svag lyd, når du udånder, som vil bringe ro over kroppen. Hold fokus på vejrtrækningen og tænk at luften skal helt ned i maven. Dette gør det muligt at lave din udånding længere. Kun når udånding er længere end indånding, er du på det parasympatiske nervesystem.

Øjne

Den anden vej til det parasympatiske nervesystem er gennem dine øjne. Når du ser, sender dit sansesystem hele tiden information til nervesystemet. Vi kan aktivere vagus ved, at lukke øjnene og fokusere på vore øjenlåg. Først er det bare mørkt, men der kan efter lidt tid komme farver eller pletter og bevægelser af lys. Dette sender afslappende signaler, og hjertet er hurtigt beroliget og du vil føle at kroppen slapper af.

Brug alt fra 3 minutter til 15 minutter med dette fokus og du vil have flyttet dit nervesystem over på det parasympatiske, – rest and digest 🙂

Du kan også booke en session hos mig og få en mere guided vej til at opnå ro gennem åndedrætsøvelser.